Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

Jegyzetek az elmúlt hetek rendezvényeiről

2021.08.23.

Jegyzetek az elmúlt hetek rendezvényeiről

Paulik Antal: - A nyári szabadságokra való tekintettel ezúttal az elmúlt három hét történéseit kellene röviden összefoglalnom. Szerencsére a szlovák közösségek ezalatt igyekeztek behozni mindazt, ami az utóbbi hónapokban elmaradt, tehát rendezvények voltak és vannak bőven. Minden hétvégi napra 3-4 szlovák nemzetiségi esemény jut, ezért - bár nem szívesen - válogatnom kell közöttük.

A parlamenti ciklus elején úgy döntöttem, hogy a négy év alatt, amíg a magyarországi szlovákok parlamenti szószólója posztját én töltöm be, legalább egyszer elmegyek az összes szlovákok lakta településünkbe, hogy meglátogassam az ottani szlovák közösséget, részt vegyek legalább egy rendezvényükön. Sajnos, most úgy látom, hogy a fennmaradó hónapok nem lesznek elegendőek erre, hiszen ami a szlovák önkormányzatok rendezvényeit, találkozóit vagy üléseit illeti, ebből a választási időszakból a világjárvány következtében legalább egy év kiesett. A hátralévő hónapokban természetesen igyekezni fogok, hogy amit még lehet, behozzak ebből.

Az említett három hét legfőbb eseménye az 55. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozó és a Magyarországi Szlovákok 25. Országos Folklór Fesztiválja volt a Bánki-tónál. Ezt a rendezvényt gyakorlatilag eddig az elmúlt években mindig nyári vihar fenyegette vagy zavarta meg. Idén sem volt ez másként, hiszen bár a fellépők többségének volt lehetősége új programját bemutatni a nagyszámú közönség előtt, a szarvasi Tessedik táncegyüttes és a szlovákiai Vranovčan vendég táncegyüttes fellépését már megakadályozta a sűrű nyári eső. Úton hazafelé azon gondolkoztam, hogyha ez a probléma minden évben felmerül, ami lehet, hogy már az éghajlatváltozásnak köszönhető, nem kellene-e megváltoztatni a fesztivál időpontját, és vagy tavaszra, vagy ősz elejére tenni. Igaz, így sem garantálná senki a megfelelő időjárást a találkozó megtartásához.

Augusztus elején segítettem egy zempléni szlovák csoportnak, Füzérről, megszervezni munkahelyem, a parlament épületének meglátogatását. Nagy lelkesedéssel mentünk végig a látogatók számára nyitott útvonalon és az épület építéséről szóló kamara-kiállítást is megtekintettük. Jó érzéssel töltött el ez a látogatás, hiszen tudom, nem mindenkinek van lehetősége, hogy csak úgy, saját kezdeményezésére eljusson ebbe a nemes történelmi épületbe. És a füzériek valóban nagy érdeklődést mutattak az összes, az idegenvezető által nyújtott információ iránt.

Augusztus második hétvégéjén részt vettem a Nemzetiségi Napon Magyarország legmagasabban elhelyezkedő településén, Mátraszentimrén. Itt idén nyáron már harmadszor volt lehetőségem megtekinteni a kiskőrösi szlovák Dúha / Szivárvány táncegyüttes előadását. Most is megállapítottam, hogy megérdemelten kapták meg az Országos Szlovák Önkormányzat Nemzetiségünkért díját, hiszen a mátraiaknak is bemutatták gyönyörű műsorukat, ahogy az összes többi fellépő is. Az ilyen alkalmakkor azt is jó látni, hogy mennyire együttműködnek a különböző régiókból származó szlovákok, hogyan látogatják egymást, hogy cserélik ki kulturális programjaikat.

Az ezt követő hétvége a városnapoké volt Piliscsabán és Eleken. Két azonos nevű rendezvény, mindkettő a helyi szlovák önkormányzat szervezésében, mégis mindkettőnek megvolt a maga különleges töltete. Piliscsabán mint Békéscsaba szülötte, először is azon csodálkoztam el, hogy az itteniek is csabaiaknak hívják magukat. Ők egy komplex egész délutáni programot szerveztek, egy várostörténeti kiadvány bemutatásával, kiállítással és színes nemzetiségi műsorral. Eleken ez nemzetiségi ételek főzőversenye volt és - természetesen - szintén a nemzetiségi kultúrák színes bemutatója. Hiszen, ami közös ebben a két városban, hogy mind a kettőben több más nemzetiség is él a szlovákokon kívül. És ahogy az megmutatkozott, mindezek a közösségek szívesen kapcsolódtak be a szlovákok által rendezett programba. Nem marad számomra más hátra, mint gratulálni a szervezőknek a sikeres nemzetiségi napokhoz.

Anton Paulik

Vissza