Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

22/2020

 Legutóbbi jegyzeteimet azzal zártam, hogy legközelebb írok arról is, hogy a kormány miként szándékozik pótolni a kulturális rendezvények és nyári táborok visszavont támogatását. Azok, akik követik a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapját, már tudják, hogy kompenzációként új versenypályázatot írtak ki kisebb beruházási projektek támogatására, a nemzetiségi célú infrastruktúra megújítására. A jelentkezési határidő június 5. A BGF közleményében az is szerepel, hogy jövőre, lehetőség szerint, a kultúra és a táborok idei igényeit is figyelembe veszik majd. Ugyanakkor, még ha csak szóban is, ígéretet kaptunk arra is, hogy a jövő évi pályázatok még korábban kerülnek kiírásra, valamint a rájuk vonatkozó döntés ideje is lerövidül.
Múlt héten a nemzetiségi bizottság hétfőn tartotta ülését, amelyen újra átnéztük a nemzetiségi törvény módosítását, amelyhez lényegében csak technikai és nyelvtani módosításokat nyújtottak be. Ezeket jóváhagytuk, majd második olvasatában újra a parlament plenáris ülése elé terjesztettük az anyagot. Ugyanazon a napon összefoglaltam a Magyar Rádió szlovák adása számára a jelenlegi módosítások tartalmát, amelyet május 12-án, kedden adtak le. A műsorban minden tartalomváltozás elhangzott, ezek többségében az önkormányzatiságot és a közoktatást érintik, a nemzetiségek kultúráját kevésbé.
Sajnos a világjárvány folytatódik, és egyre több ember veszíti el a munkahelyét. Ezért is merült fel bizottsági ülésünk napirendjén egy olyan kérdés, hogy hogyan lehet a rászorulóknak segíteni. Eredetileg közösen egy alapot akartunk létrehozni, amelyhez a bizottság tagjai hozzájárulnak, és amelyet ezután közös megegyezéssel adományoznánk egy jótékonysági szervezetnek. Kiderült azonban, hogy mindannyian inkább a sajátjainkon segítenénk, ezért végül megállapodtunk abban, hogy a segítséggel külön-külön foglalkozunk. Tehát, én egy facebook-on megjelent kérés alapján tartós élelmiszert vittem a szülőfalumba, illetve - a Sátoraljaújhelyi Szlovák-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola segítségével - az iskola diákjai családjai részére is. Igaz, hogy ez csak csepp a tengerben, de remélem, hogy legalább egy kicsit segíthettünk néhány szlovák család életén.
Időközben enyhülnek a globális világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások. Bár politikai szinten - legalábbis itthon - még mindig nincs nyílt beszélgetés a gyermekek óvodákba és általános iskolába való visszatéréséről, Szlovákiában úgy néz ki, visszatérnek a normál tanításhoz ebben az iskolai évben, legalábbis az óvodákban és az általános iskolákban. Ezen kívül itthon arról is tájékoztattak, hogy az ún. napközis táborok mégis engedélyezve lesznek. Ebben az esetben azonban nehéz megmagyarázni iskoláinknak és önkormányzatainknak, miért éppen a mi esetünkben szüntették meg a gyermekek nyelvi táborainak támogatását. És - természetesen - kíváncsian várjuk a Határon Túli Szlovákok Hivatala döntését is, mi történik a jelenleg befagyasztott támogatásaikkal.
Ezen a héten hétfőn újra üléseztünk, mivel a költségvetési törvény is készül, szintén hétfőn került második olvasatában a parlament elé a kulturális intézmények alkalmazotti besorolásának változásáról szóló törvény. Ez a javaslat éles vitát váltott ki mind a parlamentben, mind a sajtóban, de a nemzetiségek már egy évvel ezelőtt javasoltak ilyen változtatást az általuk irányított intézmények alkalmazottai számára. A javaslat szerint az átsorolt munkavállalók bérét is megemelik, amelyet pozitívan értékelhetünk, akkor is, ha azt még nem látjuk, hogy az intézményeink számára szükséges pénzt hol találjuk meg. De dolgozunk ezen is.