Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

02/2020

 Kezdődik az új év, amelyben folytatom a jegyzeteim írását, bár e sorok leadási határidejéig egyelőre nem történt semmi olyan, amiről írhattam volna. Az új év küszöbén elsősorban boldog és sikeres évet kívánok 2020-ra a Ľudové noviny és az oslovma.hu minden olvasójának. Kívánom nekik, hogy a terveik és elképzeléseik teljesüljenek, hogy jól szolgáljon az egészségük és, hogy családjaikban minden úgy legyen, ahogyan azt szeretnék. Remélem, hogy a karácsonyi ünnepek mindenkinek kellemesen teltek szeretteik körében, hogy volt lehetőségük pihenni, feltölthették akkumulátoraikat energiával, amelyre biztosan szükségük lesz az új évben is.
Szlovák közösségünk mozgalmas választási évet tudhat maga mögött. Én személyesen igyekeztem bekapcsolódni a választások előtti történésekbe, a választások előkészületeibe, annak érdekében, hogy önkormányzataink továbbra is működhessenek mindenhol, ahol létezik még számosabb szlovák közösség. A múlt évet igyekeztem arra is felhasználni, hogy lehetőség szerint közvetlen kapcsolatot alakítsak ki az összes szlovák szervezettel, önkormányzattal és intézménnyel. Éppen ezért a Ľudové noviny és az internet segítségével elkezdtem rendszeresen tájékoztatni a parlamenti történésekről az érdeklődőket. A visszajelzések alapján úgy gondolom, hogy ez egy sikeres kezdeményezés volt, az olvasók elég széles köre követi kéthetente a jegyzeteimet.
Úgyszintén rendszeres találkozási lehetőséget teremtettem azok számára, akik személyesen is el szeretnének beszélgetni a parlamenti szószólójukkal. A találkozók Budapesten és Békéscsabán zajlanak az irodáimban. Ezeken a találkozókon kívül számos rendezvényen is részt vettem országszerte. Ami a tavaly kitűzött célokat illeti, a legjobban azt nehezményezem, hogy nem sikerült előkészítenünk - mármint a nemzetiségi parlamenti szószólóknak - a nemzetiségi törvény mélyebb és lényegi módosítását. Ez a feladat ebben ez évben is továbbra aktuális, a sikerhez politikai támogatást is kell találnunk a pártok parlamenti frakciói körében. Ez nem biztos, hogy könnyű lesz.

Az elkövetkezendő új évben további, nem kevésbé fontos feladatok állnak előttünk, amelyek közül fel szeretném hívni az olvasók figyelmét egyre, amely mindannyiunkat érint, és amely viszonylag hosszú időre meghatározza közösségeink további fejlődésének lehetőségét. Ez pedig a közelgő népszámlálás. Maga a számlálás 2021-ben lesz, de az előkészítő munkálatok, a számláló biztosok kiválasztása és felkészítése ez év közepén kezdődik. Valószínűleg mind tudjuk, arról, hogy létrejöhet-e egy adott településen nemzetiségi önkormányzat, vagy, hogy hány tagú szlovák önkormányzatot lehet létrehozni, a törvény dönt, éppen a nemzetiségi népszámlálási adatok alapján. Tehát, nem lehet számunkra mindegy, hogy ki fogja végezni a számlálással kapcsolatos feladatokat községeinkben, városainkban. A legjobb az lenne, ha az minden szlovákok által is lakott településen a helyi szlovák önkormányzatok megállapodást kezdeményeznének a helyi hivatalok képviselőivel, hogy milyen módon lehet bekapcsolódni a biztosok kiválasztásába és felkészítésébe. Ezúton is felkérek mindenkit, hogy legyenek aktívak ebben a folyamatban, értsék meg, hogy ez az aktivitás mennyire meghatározó lesz szlovák közösségünk elkövetkező évtizedére nézve.
Már csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy köszönetet mondjak mindenkinek a tavalyi évben kifejtett együttműködéséért, és még egyszer azt kívánom a jegyzeteim iránt érdeklődő összes olvasómnak, hogy ez az év mindegyiküknek hozzon szerencsét és boldogságot.