Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

40/2020

 Az ősz kezdetén, szeptember második hetében Békéscsabán is megújítottam a fogadóóráimat. Sajnos a megyei szlovák önkormányzatok nagyobb érdeklődése nélkül, azért a Gerendási Önkormányzat elnöke, Priskinné Katalin mégis eljött, készítettünk egy rövidebb filmet a hivatalos Facebook-oldalamra, valamint végre személyesen is gratulálhattam Lászik Mihálynak a Szlovákia külügyminiszterétől kapott ezüst emlékplaketthez. Így hát az utam Békéscsabára nem volt haszontalan. És, mivel közeledik az október eleje, ezúton is tájékoztatom az érdeklődőket, hogy mind Budapesten (a hónap első péntekén), mind Békéscsabán (a hónap második péntekén) továbbra is tervezem e fogadóórák megtartását.
Szeptember harmadik hetében barátainkkal teljesítettük a már szokásos éves biciklitúránkat. Ezeket a kirándulásainkat eddig vagy Szlovákiában, vagy Csehországban szerveztük, tavaly a Vajdaságban látogattuk meg az ottani szlovákokat, idén pedig a koronavírus-járvány miatt itthon maradtunk. Zemplénben bicikliztünk, meglátogattunk néhány szlovák települést és intézményt, és természetesen egy kicsit pihentünk is.
Szükség is volt a pihenésre, mert szeptember 21-től ülésezik a parlament is. Az első ülés előtt a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elnöke, Ritter Imre és az egyházi és nemzetiségi területért felelős államtitkár, Soltész Miklós sajtókonferenciát tartott a nemzetiségi pedagógushallgatói ösztöndíjak második évének kiírása alkalmából. Az ösztöndíj-rendszer eddigi eredményeiről sajnos még nincsenek részletesebb információink, de szilárdan hiszem, hogy ez a lehetőség megkönnyíti a döntést gimnazistáink számára is abban, hogy tanulmányaikat esetleg ebben az irányban folytassák.
A parlament őszi plenáris ülésének kezdetén a miniszterelnök tájékoztatta a képviselőket az Európai Unió államfőivel folytatott tárgyalásairól, a magyar kormány tevékenységéről az új koronavírus elleni küzdelemben, valamint a világjárvány jelenlegi magyarországi terjedéséről. Beszédében külön kiemelve a V4 államok kormányainak együttműködését és azt kifejezetten nyitottnak és sikeresnek értékelte. A magyarországi szlovákok szempontjából természetesen különösen fontos a jó kapcsolat Szlovákia és Magyarország legmagasabb képviselői között, ezért örömmel vettem ezeket a szavakat.
Az e heti ülés napirendjén szerepelt többek közt a nemzetiségek magyarországi helyzetéről szóló, a 2017 és 2018 évre vonatkozó kormányzati jelentés is. Mint az valószínűleg már közismert Magyarországon, a nemzetiségi törvény előírja a kormánynak, hogy minden második évben készítse el ezt az összefoglalót a parlament számára. Mivel ezek az átfogó jelentések 1999 óta nyomtatásban is megjelennek, úgy gondolom, hogy a nemzetiségi terület a legjobban dokumentált a magyarországi társadalmi-politikai fejlődés különböző területei között. Akit ez érdekel, és elolvas néhány beszámolót, szinte teljes képet nyerhet arról, hogy - két vagy több - éven keresztül mit tesznek a nemzetiségekért a magyar politikában. A jelentések a fejlődés különböző aspektusait ölelik fel, kezdve az elfogadott jogszabályi normákkal és támogatásokkal, az egyes nemzetiségek kezdeményezésein keresztül a következő időszakban várható feladatokkal bezárólag. Az anyag összeállításában az országos nemzetiségi önkormányzatok is részt vesznek, és amióta létezik a nemzetiségi szószólók intézménye, nekünk is lehetőségünk nyílt kiegészíteni a kormány által előkészített anyagot. A parlamenti frakciók elhangzott felszólalásai szerint a jelentést a parlament összes politikai pártja támogatja.