Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

16/2020

 Olyan időben, mikor - mint most - az élet korlátozott keretek között folyik, valószínűleg mindannyiónknak vannak olyan időszakai, amikor mindenből elege van és eluralkodnak rajta a rossz érzések. Ezek elsősorban a bizonytalanságból, a korlátozott kapcsolattartásból származnak. Bár a modern idők soha nem látott kommunikációs lehetőségeket kínálnak, mint például a telefonbeszélgetés vagy más elektronikus kommunikációs formák, ezek mégsem olyanok, mint leülni egy kávéra, neadjisten egy sörre, és elbeszélgetni az aktuális eseményekről, a közelmúlt dolgairól, vagy akár csak a futballról vagy egyéb programokról.
Új elvárások lépnek életbe és nehéz megmondani, hogy be lehet-e ezeket tartani, vagy segítenek-e a járvány elleni védekezésben. Azt már láthatjuk, hogy a szomszédos országok, mint például Szlovákia, Ausztria, Csehország, Szerbia és Románia, hasonló helyzetben vannak, mint mi, és az élet megszervezése során is nagyon hasonló irányban haladnak ebben a nehéz időszakban. A kérdés csak az lesz, hogy azért-e mert, ez az irány kivezet minket az aktuális helyzetből, vagy azért, mert kölcsönösen figyelik egymás lépéseit, és ha nincs jobb ötletük, akkor utánozzák egymást. Bízzunk benne, hogy az első lehetőség igaz, és a nagyon hasonló lépések hamarosan segítenek a normál állapothoz való visszatérésben.
A Parlament továbbra is ülésezik, bár jelenleg nem szerepelnek napirenden olyan törvények, amelyek közvetlenül érintenék a nemzetiségeket, ezért Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága az elmúlt hetekben nem ült össze. A plenáris ülések a Parlament felsőházi üléstermében zajlanak, mert ott még mindig 386 ülés van, így a jelenlévő képviselők kissé távolabb ülhetnek egymástól, így védekezve az új vírus terjedése ellen. És annak ellenére, hogy még nem kötelező nyilvánosan arcmaszkot viselnünk, mind a kormány, mind az ellenzék soraiban egyre több maszkos képviselőt látunk. Hasonlóan a szószólók közt, néhányan viselnek maszkot, mások nem. Én úgy gondolom, hogy a maszkok viselése ártani nem árthat, mert segíthet megakadályozni a különböző vírusok (nemcsak a koronavírus) terjedését, amelyek a tavaszi időszakban aktívak. Mivel a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete igazgatónőjének, Katarína Királynak köszönhetően nekem is vannak többször használható textilszövetből készült maszkjaim, ezért megpróbálom őket nyilvánosan is viselni. Arról, hogy az elmúlt hetekben szinte minden eseményt, még a templomi szertartásokat is lemondták, korábban már írtam. Ennek ellenére, főleg az interneten látni, hogy az élet nem állt meg teljesen, mind a katolikus, mind az evangélikus lelkészek törekednek arra az internet vagy a facebook segítségével, hogy segítsenek túlélni híveiknek ezeket a nehéz időket, és hogy mind a katolikus, mind az evangélikus hívők felkészülhessek lélekben a legnagyobb katolikus és evangélikus egyházi ünnepre, a Húsvétra. Bár szomorú látni, hogy egy pap üres templomban tart misét vagy prédikál, úgy vélem, hogy azok, akiknek szükségük van ilyenfajta támogatásra, megtalálják ezeket a műsorokat, vagy kapcsolatba léphetnek a lelkészekkel és személyes, közvetlen segítséget kérhetnek.
Ugyanakkor nem csak az egyház próbálja erősíteni a lelket. Örömmel láttam a facebookon, hogy Dabas-Sáriban még most sem felejtették el eltemetni a telet, annak ellenére sem, hogy a fotókon a kötelező korlátozások miatt csak két embert látunk, őket is maszkban. De ez is azt sugallja, hogy a szlovák események, társasági rendezvények nem csak nekem, hanem másoknak is hiányoznak. Bízzunk benne, hogy már nem tart sokáig és újra találkozhatunk, mint azelőtt!