Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

Jegyzetek a nemzetiségi törvény módosításáról

2021.05.17.

Jegyzetek a nemzetiségi törvény módosításáról

Paulik Antal: - A Covid elleni valamely vakcinával beoltott négymillió fő elérésével lassan megnyílik az ország. Az üzletek, éttermek, bárok már kinyitottak. A gyermekek visszatértek az iskolákba, az érettségi vizsgák folyamatosan zajlanak. Fokozatosan jelentkeznek a szlovák nemzetiségi önkormányzatok is. Vagy az egyes támogatási döntések közzétételének időpontjáról érdeklődnek, vagy tervezett programjaik időpontjáról tájékoztatnak. Néhányan az Országház látogatásával kapcsolatban érdeklődnek. Úgy néz ki, hogy a nyári hónapokban a szabad térben találkozhatunk is, bár - természetesen - a még hatályban lévő szabályok betartásával.

A Parlament Nemzetiségi bizottsága az utóbbi két hétben intenzíven dolgozott a nemzetiségi törvényt módosító javaslatán, amelyet az előző jegyzeteimben már említettem. Most, több tárgyalási forduló után, a nézetek a bizottság keretein belül, illetve az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel való egyeztetését követően, már megvan a bizottság javaslatának végleges szövege. Arról van szó, hogy a nemzetiségi törvény tartalmazza a parlamenti választások előtt az adott nemzetiség jelöltlistájának állítására és elfogadására vonatkozó szabályait. Az eddigi szabályok csak azt határozták meg, hogy a listát az országos nemzetiségi önkormányzat állítja össze és nyújtja be a Nemzeti Választási Irodának. A jelöltek listára történő jelölésének rendjét, támogatásukat és sorrendjük elfogadásának szabályait az adott országos önkormányzat alapszabálya tartalmazta.

A legutóbbi választásokon kiderült, hogy ez nem mindenhol van így. Egyes nemzetiségi közösségek megosztottsága a lista manipulálásának és a választási eredmény gyakorlati befolyásolásának lehetőségét eredményezte. Bár erről tudtunk tavaly is, végül csak mostanára jött létre megállapodás az Igazságügyi Minisztérium, a Miniszterelnökség és a Nemzetiségek bizottsága elnöke között arról, hogy a bizottság módosító javaslatot dolgoz ki és nyújt be. Másrészt a bizottság néhány tagja, valamint több országos önkormányzat elnöke nem érdekelt a „kemény” módosításban, amely a választások előtti eljárást pontosan és szó szerint meghatározná. Az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és én is, ellene voltunk, mert az ilyenfajta előírás legfelsőbb választott testületünk hatásköreinek további korlátozását jelentené. Úgy gondoljuk, hogy az önkormányzat közgyűlésének tagjai meg tudnak állapodni a parlamenti szószólói posztra való jelöltek választásának technikájáról. Ezért csak annyit kell meghatározni, hogy a listáról az országos nemzetiségi önkormányzat közgyűlésén határozzanak.

A Nemzetiségek bizottsága végül ennek szellemében nyújtotta be új javaslatát. A tervezet tartalmazza továbbá az elfogadott lista közzétételéről és benyújtásáról, a bírósághoz benyújtandó jogorvoslat módjáról, valamint az ilyen esetekre vonatkozó közigazgatási bírósági eljárásokról szóló rendelkezéseket is. Úgy vélem, ez a módosítás elegendő lesz egyrészt a törvénytelenségek megelőzésére, valamint arra is, hogy egynémely országos nemzetiségi önkormányzat közgyűlésének tagjai átérezzék saját felelősségüket egy olyan súlyos kérdés eldöntésében, hogy ki képviselje közösségüket az elkövetkező négy évben a magyar Országgyűlésben.

Végezetül pedig örömmel tájékoztatom Önöket arról, hogy májustól megújítom fogadóóráimat Budapesten az OSZÖ épületében, illetve Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házában. Örülök neki, hogy a nyitással idáig jutottunk, mert telefonon, vagy egyéb elektronikus úton nem lehet úgy kommunikálni az emberekkel, mint az élő találkozások alkalmával. Tehát várom Önöket az OSZÖ központjába június 4-én és a Szlovák Kultúra Házába már május 14-én.

Anton Paulik

Vissza