Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

Jegyzetek a következő időszak kulturális eseményeiről

2022.02.21.

Jegyzetek a következő időszak kulturális eseményeiről

Paulik Antal: - Az elmúlt hetek eseménye, amely talán a legnagyobb figyelmet váltotta ki szervezeteink és egyesületeink körében, a Miniszterelnökség a 2022-es évre vonatkozó nemzetiségi kulturális programok, táborok és a társadalmi szervezetek támogatásáról szóló döntésének közzététele volt. Tudom, hogy a pénz soha nem elég, de némi megelégedéssel figyelem, hogy azok az évek, amikor az egyes igénylésekre 50 és 100 ezer forint közötti támogatást adtak, mögöttünk vannak. Természetesen az árak is változtak, mégis úgy gondolom, hogy a nemzetiségi kezdeményezések jelenlegi támogatottsági szintje mégis közelebb áll az elvárásainkhoz, mint a korábbi. Aki még nem nézte meg a döntés táblázatait, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. oldalain a következő címen találják meg: https://bgazrt.hu/dontes-szuletett-a-2022-evi-nemzetisegi-palyazatokrol/.

Az idei február és március a választások jegyében zajlanak. Február 12-től már hivatalosan is itt a választási kampány, ami számunkra azt jelenti, hogy öt szlovákok által lakott régióban készítünk elő kulturális találkozókat. Ezen kívül, szintén mától fogva a regisztrált szlovák választók legalább egy százalékától kell gyűjtenünk támogató aláírásokat az Országos Szlovák Önkormányzat jelöltlistájára. Mivel összesen 18 aláírás szükséges, és ezek összegyűjtésére két hetünk van, nem okozhat gondot ezek határidőben történő leadása.

Mint azt már jeleztem, a választási kampány során öt kulturális rendezvényre készülünk meghívni közösségünk tagjait. Február 25-én Dorogon kezdünk, ahova elsősorban Komárom-Esztergom megyéből várjuk a szlovákokat, de a Pilis környékéről is. Pálháza következik március 11-én, majd március 12-én Püspökhatvan. Bízunk benne, hogy a hasonló események már hiányoznak annyira a zempléni és nógrádi szlovákoknak, hogy minél nagyobb létszámban eljöjjenek ezekre a találkozókra.

Március második felében Dabas-Sári tizennyolcadikán, Békéscsaba tizenkilencedikén kerül sorra. Sáriban örömmel köszöntenénk a pestkörnyéki érdeklődőket, míg Csabára elsősorban a Békés megyei szlovákok lesznek meghívva. És ahogy négy évvel ezelőtt is, most is Budapesten tervezzük az egész folyamat lezárását március 25-én, a két háború közötti időszak békéscsabai képviselője, a „parasztkirály”, Áchim Liker András mellszobránál. És végezetül, ugyanazon a napon a Bolgár Művelődési Házban Budapesten tervezzük a „Banda” szlovákiai zenekar fellépését, amely kivételes élményt ígér a résztvevők számára. A rendezvények részletes programjáról a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete regionális központjain és a szlovák önkormányzatokon keresztül tájékoztatjuk az érdeklődőket.

A választásokon kívül ez a hónap a szlovák önkormányzatok és társadalmi szervezetek számára az idei munkaterv és költségvetési terv elkészítésének időszaka is. Mivel az utóbbi években többnyire igyekeznek összehangolni a programjaikat, sorra üléseznek regionális alapon a társadalmi szervezetek is, ahogy a megyei szlovák önkormányzatok is. Néhány helyre ezek közül hívnak, hogy beszéljek az idei népszámlálásról. Szívesen járok ezekre a találkozókra, mert úgy gondolom, hogy a népszámlálás most is sorsdöntő lesz számunkra, hiszen egy évtizedre határozza meg a lehetőségeket, kereteket, amelyekben nyelvi és kulturális hagyományaink megőrzését folytathatjuk. Nem beszélve arról, hogy szlovák önkormányzataink további léte is a népszámlálás eredményeitől függ. Tehát továbbra is igyekezni fogok minél jobban felkészíteni közösségünket a népszámlálással kapcsolatos feladatokra.

Anton Paulik

Vissza