Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

Az új év első jegyzetei

2022.01.10.

Az új év első jegyzetei

Paulik Antal: - Az év végi ünnepek után köszöntöm hetilapunk és a szlovák honlapok olvasóit. Remélem, az ünnepeket mindannyian egészségben, békességben és szeretetteljes családi körben töltötték. Itt volt az ideje, hogy a hektikus másfél évig tartó, elsősorban a Covid-19 fertőzéshullámai által meghatározott időszak után nyugalomban ünnepelhessük a karácsonyi ünnepeket és az új esztendő eljövetelét. Szerencsére nekem is volt lehetőségem kicsit megpihenni, mivel a parlament őszi ülésszakát december közepén zárta, és annak ellenére, hogy ezt követően még volt néhány rendezvény, találkozó szlovák szervezetekkel és önkormányzatokkal, az év utolsó hetei a család és a magánélet időszaka voltak.

Még december végén a Miniszterelnökség meghívott minket a területünk legmagasabb kitüntetése, a „Nemzetiségekért” díj átadására. A díjat Magyarország miniszterelnöke ítéli oda évente a Nemzetiségek Napja alkalmából olyan személyeknek és szervezeteknek, akik, amelyek tevékenysége elősegíti az egyes nemzetiségek nyelvének és kultúrájának megőrzését, ápolását és fejlesztését, illetve a nemzetiségi jogok képviselete területén kiérdemlik közösségük elismerését. Az ő javaslatuk alapján azután elnyerhetik a magyar kormány elismerését is. Idén, a díj odaítélésének tíz éve során először történt, hogy a díjat egy szlovák magánszemély és egy kulturális egyesület is megkapta. Az Országos Szlovák Önkormányzat javaslatára a nézsai szlovák önkormányzat elnök asszonyát, Kucsera Andrásnét a szlovák nyelv oktatása és a nézsai szlovák Iskola vezetése terén szerzett érdemeiért, valamint közösségi aktivitásáért tüntették ki a „Nemzetiségekért” díjjal. A másik elismert, a Budapesti Ozvena Szlovák Kórus kórust szintén az OSZÖ javasolta a díjra. A kórus nevében a díjat az alapító és a kórus elnöke, Hollósy Zsuzsanna vette át Magyarország miniszterelnök-helyettese, dr. Semjén Zsolt, valamint az egyházakért és nemzetiségekért felelős államtitkár, Soltész Miklós kezéből. Bár a kitüntetetteket személyesen is köszöntöttem, ezúton is gratulálok nekik.

A választási évek első hónapjai, ahogy az éppen kezdődő év is, a választásoknak a köztársasági elnök általi kiírásának várásával telik. Idén ez az esemény annál is érdekesebb lesz, mivel Áder János köztársasági elnök Magyarország Alaptörvénye szellemében tovább már nem töltheti be hivatalát - a választásokat a hivatalban lévő elnök írja ki, de maga a választási aktus már az új államfő regnálásának idejére esik, akit a még (szintén) hivatalban levő parlament választ meg, legkésőbb márciusban. A választások időpontjának kihirdetése után kezdődik a választási kampány, amely mindannyiunk életét meghatározza majd az elkövetkező hónapokban.

Mint tudjuk, a választási kampány minket is érint, hiszen mi is a mostani választások keretében választjuk meg új parlamenti nemzetiségi szószólónkat, bár a tervek szerint a kampányunk most is kulturális körút formájában fog történni a szlovákok által lakott régiókban. A körút programját az OSZÖ elnök asszonyával és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete igazgatónőjével röviddel a választások napjának kihirdetése után fogjuk összeállítani. Az állomásokról, a programról és a fellépőkről fokozatosan és lehetőség szerint minél előbb fogom értesíteni Önöket, hogy közösségünk tagjai minél nagyobb számban vehessenek részt ezeken az eseményeken. Addig is, a választási előkészületek jegyében, ahogy a személyes találkozókon, ezúton is arra kérem Önöket, hogy regisztráljanak a szlovák nemzetiségi szavazók listájára, a parlamenti választásokra kiterjedően is!

Anton Paulik

Vissza