Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

A szószóló aktuális jegyzetei

2022.03.07.

A szószóló aktuális jegyzetei

Paulik Antal: - Új jegyzetem elejét egy pontosítással kezdem. Legutóbbi jegyzetemben tévesen azt írtam a csabai gazdáról - a politikus Áchim Liker Andrásról, hogy a két világháború közötti időszak politikusa volt. Természetesen, ő még az első világháború előtt élt és halt meg, ezért most elnézést kérek a tévedésért olvasóimtól, ahogy a „parasztkirály” emlékétől is. Így van ez, ha az ember nem összpontosít megfelelően arra, amit éppen csinál.

A választási kampány javában zajlik. A miénk éppen csak elkezdődött, igyekeztünk eddig is tájékoztatni választóinkat, elsősorban találkozók, kulturális rendezvények keretében. Nemzetiségünk jelölőszervezete, az Országos Szlovák Önkormányzat is hasonló, főként regionális jellegű találkozókkal készül, erről írtam a legutóbbi alkalommal is. Párhuzamosan, sikerült időben összegyűjteni a szükséges aláírásokat a regisztrált szlovák választópolgároktól, így listánkat a Nemzeti Választási Iroda is nyilvántartásba vette.
Az elmúlt két héten három nagyobb rendezvényen vettem részt. Az első keretében Vác Szlovák Önkormányzata pótolta karácsony előtti kulturális programját, amelyet a járványhelyzet miatt eredetileg el kellett halasztania. A szlovákiai Vršatec folklór együttes fellépésére a környező szlovák településekről is eljöttek az érdeklődők, így házigazdánk, a váci szlovák önkormányzat elnöke is, és én is, emlékeztettük őket a közelgő választásokra és felkértük a jelenlévőket, hogy szavazatukkal támogassák a szlovák listát. Bízzunk benne, hogy így is lesz.

A második, fontos rendezvény Nézsán zajlott. Ahogy azt bizonyára tudják, a nézsai szlovák önkormányzat az egyik a két helyi önkormányzat közül, amely saját gondozásába vette a helyi általános iskolát. Az általános iskolát működtető helyi nemzetiségi önkormányzatoknak a kormány rendszeresen nyújt támogatást a szükséges felújításokra, egyéb beruházásokra. A nézsaiak ezúttal iskolaépületük - az egyébként rendkívül gyönyörű, volt kastély felújításának első szakaszára kaptak anyagi támogatást. Az első szakasz befejezése után pedig Soltész Miklós államtitkár úr ünnepélyesen átadta az épület felújított részét a nézsai szlovák önkormányzatnak, az iskola gyerekeinek és pedagógusainak. Az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával mi is jelen voltunk az eseményen.

És hát, az elmúlt héten megtartottuk az első tavaszváró kulturális találkozónkat a parlamenti választások előtt. Dorogon voltunk, ahova Komárom-Esztergom megyéből, a Pilis környékéről, illetve a bakonyi szlovák falvakból hívtuk meg a szlovák közösségeket. A programon Hollerné Racskó Erzsébettel és Kissné Török Erikával röviden tájékoztattuk a jelenlévőket az elmúlt évek parlamenti munkájának eredményeiről, a következő választási időszakra vonatkozó tervekről, valamint a szlovák jelölőlista összeállításának módjáról. Természetesen, mint mindenhol, itt is arra biztattuk a résztvevőket, akik még nem regisztráltak a szlovák választók névjegyzékére, hogy regisztráljanak. A regisztrációhoz segítséget is nyújtottunk a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete tagjai által, akik a hasonló találkozókra elkísérnek minket.

A következő hetekben folytatjuk a választások előtti programok szervezését. Jöjjenek el Önök is, ha tudnak és mindazok, akik szívesen támogatnák szavazatukkal a szlovák parlamenti szószóló munkáját, jelentkezzenek a szlovák nemzetiségi választók listájára!

Anton Paulik

Vissza