Paulik Antal
parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló

A parlament nemzetiségi bizottsága újra aktív. Erről is olvashatnak új jegyzeteimben

2020.10.13.

A parlament nemzetiségi bizottsága újra aktív. Erről is olvashatnak új jegyzeteimben

Az előző jegyzeteim kéziratának elküldését követő napon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Soltész Miklós államtitkár átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat a nemzetiségi kultúra arra érdemes képviselői számára. Nálunk, szlovákoknál a Furmička néptánccsoport Csömörről és Bajnokné Képes Gyöngyi Sámsonháza polgármester asszonya kapta a díjat. Ezúton is gratulálok nekik és remélem, hogy frissen Szosz 42 2020elismert tevékenységüket még sokáig folytathatják a szlovák nemzetiségi kultúra érdekében.

Ha a világjárvány eddig nem akadályozta volna eléggé a munkánkat, még az is közbejött, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat alagsorát elárasztotta a víz, ezért alkalmatlanná vált a normális munkavégzésre, így a Közgyűlés sem tudott ott összeülni. Ezért az OSZÖ közgyűlésének kihelyezett ülésén, Békéscsabán vettem részt. Ezek az ülések programpontokban mindig bővelkednek, most sem volt ez másként. Én csak azt emelném ki ezek közül, ami miatt részt vettem az ülésen. Tájékoztattam a jelenlévőket a parlamenti tevékenységemről az elmúlt félévben, tehát arról az időszakról, amely a közgyűlés legutóbbi ülése óta eltelt. A képviselők elsősorban a nemzetiségi jogszabályok módosítása, maga a módosítás folyamata és a módosítás tartalma iránt érdeklődtek.

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága Ellenőrzési Albizottságának ülésén az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Magyar Államkincstár (MÁK) vezető képviselői tájékoztattak minket a nemzetiségi önkormányzatoknál és intézményeiknél végzett ellenőrzéseikről. Mivel ezúttal sem dicsérték az ellenőrzött szervezeteket, megkérdeztem tőlük, nem lenne-e lehetséges, hogy a pénzügyi előírások változzanak, jobban mondva egyszerűsödjenek szervezeteink számára. Mert - ahogy az többször is megmutatkozott - ha önkormányzataink és intézményeink, amelyek aránylag kicsik, nem tudják az összes érvényes pénzügyi szabályozást pontosan követni, akkor lehet, hogy a hiba nem náluk keresendő. Hiszen, ha látják, hogy a könyvelőink már több éve nem tudnak lépést tartani a szabályok tömkelegével, lehet, hogy ideje lenne átgondolni az egyszerűbb rendszer kialakításának lehetőségeit a nemzetiségi területen. A szokásos választ kaptuk: ezeknek a szervezeteknek a dokumentumaiban az érvényben lévő jogszabályok betartásának ellenőrzése szerepel és nem az, hogy esetlegesen törvénymódosító javításokat javasoljanak. Nos, a bizottságunk nem állt el attól a gondolattól, hogy még ebben a választási időszakban ilyen javaslatot előkészítsen.

Az ülésen a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója is tájékoztatott minket a nemzetiségi pályázatokkal kapcsolatos idei munkájukról. Mint mondta, a helyzet jobb, mint az előző években volt, és ezt igyekeznek is tartani. Beszámolóját kiegészítette azzal, hogy pont az ülés napján tették közzé a nemzetiségi társadalmi szervezetek 2021-es támogatására vonatkozó felhívást. Reméljük, hogy ez a támogatási rendszer működésének javulását is jelzi.

Anton Paulik

Vissza